Kuchnia i kultura

Seria: Żydowscy obywatele Krakowa – notesy do czytania, tom III
Wydawnictwo EMG, Kraków 2020
ISBN: 978-83-63464-29-5
Oprawa:
Liczba stron: 164
Premiera: 25 sierpnia 2020

 POWRÓT

cena:
30,00 zł
24,00 zł

koszty przesyłki

OPIS:

Wydawnictwo EMG przedstawia „Kuchnię i kulturę” – trzeci tom notesu do czytania z serii „Żydowscy obywatele Krakowa”. Teksty zamieszczone w notesie są dwujęzyczne: po polsku i po angielsku. 

Celem tej publikacji nie jest pokazanie tego co nazywa się kuchnią żydowską. Przedstawione przepisy to symboliczny wybór receptur spisanych przez przedwojennych krakowian żydowskiego pochodzenia, w większości niereligijnych. Te prywatne notatki są czymś więcej niż podpowiedzią, jak gotować – stały się także pretekstem do biogramów i tłem fragmentu życia niegdyś jednej czwartej społeczności Krakowa.  

Ten obraz byłby zbyt ubogi bez pokazania restauracji i kawiarni prowadzonych przez żydowskich obywateli naszego miasta. W notesie znalazły się więc zdjęcia i informacje o takich lokalach, a w biogramach – fragmentaryczne dane o życiu w przedwojennym Krakowie, historii nieistniejących już miejsc, dramacie wojennym i późniejszych dziejach. Podczas badań okazało się, że wiele rodzin restauratorów było związanych z rozwojem krakowskiego i polskiego sportu, więc i ten aspekt pojawił się publikacji. 

Publikacja ma formę notesu do czytania. Tych, którzy mają chęć poszukać więcej informacji, zachęcamy do pójścia śladem bibliografii i do dopisywania znalezionych wiadomości na wolnych stronach. Można tam też notować własne przepisy lub notatki ulepszające podane receptury.

Kuchnia i kultura
seria: Żydowscy obywatele Krakowa
notes do czytania, tom III
Wydawnictwo EMG, Kraków 2020
ISBN 978-83-63464-29-5
str. 164
cena 30,00 zł

Premiera: 25 sierpnia 2020

 

 

SERIA:

Żydowscy obywatele Krakowa – notesy do czytania

NOWOŚĆ

Sztuka i kultura

 

zobacz całą serię